duminică, 16 mai 2010

Filmul lui Russell Crowe

Bună ziua.

Deşi am făcut relativ recent un post despre calitatea îndoielnică a aşa-ziselor filme “bune” din ziua de azi, o experienţă derutantă de care am avut parte ieri mă forţează să scriu din nou despre o producţie cinematografică în vogă.

Experienţa derutantă menţionată a fost vizionarea minunăţiei pseudoistorice “Robin Hood” ce putea foarte bine să se numească “Filmul lui Russell Crowe” pentru că exact asta este. Dacă veţi căuta un pic informaţii despre această bijuterie hollywoodiană veţi afla că iniţial nici nu trebuia să fie despre Robin Hood dar, ce chestie, lui Russel Crowe nu i’a plăcut scenariul şi a cerut ca acesta să fie aproape în întregime rescris şi personajul în jurul căruia se desfăşoară acţiunea să fie schimbat.

Hey, sigur! De ce nu? În fond, ce se poate întâmpla rău dacă te apuci şi rescrii întreaga poveste în timp ce filmezi?

Păi, lăsând la o parte faptul că asemănările dintre producţie şi legenda clasică a lui Robin Hood se limitează la numele personajelor şi trăsăturile acestora, în film nu se întâmplă absolut nimic relevant. În sensul că sunt prezentate foarte multe scene care acordă atenţie preponderent situaţiei generale din Anglia Evului Mediu, iar evoluţia faimosului arcaş de la stadiul de soldat la cel de lider al armatei engleze este conturată foarte vag prin episoade mai mult sau mai puţin semnificative, ca şi cum domnu’ ar fi un simplu Gigel secundar care se află şi el pe’acolo. Sfârşitul, deşi în fine focusează pe Robin Hood, este jenant, incluzând o răsturnare de situaţie dubioasă care încearcă într’un târziu să readucă povestea la forma sa originală.

De aici ajung şi la ceea ce m’a enervat/plictisit cel mai tare la acest “blockbuster” şi anume că a fost un alt film de’ăla care ar putea (sau ar trebui) să aibă în titlu “THE BEGINNING” (pentru cei ce nu ştiu spaniolă, înseamnă “începutul”), urmând trendul lansat cam din 2000 potrivit căruia este foarte cool şi interesant să iei o poveste şi să’i mai adaugi un capitol la început (pe care’l faci cum vrea muşchii tăi) în care explici cum au ajuns personajele principale să fie aşa cum sunt ele. Nu spun că toate filmele cu „BEGINS”, „THE BEGINNING” sau „ORIGINS” sunt proaste... doar majoritatea.

Mă rog, aş putea să mai aberez despre defectele acestui film, cum ar fi: bipolaritatea regelui John, bipolaritatea lu’ Maid Marion, bipolaritatea lu’ Little John, bipolaritatea copiilor pădurii, amnezia acută de care suferea Robin Hood vindecată miraculos ş.a.m.d. dar parcă n’are sens fiindcă în fond nu vreau decât să transmit un mesaj foarte simplu: nu vă duceţi să’l vedeţi la cinematograf.

Sunt convins că mulţi oameni nu vor fi deloc de acord cu ce am scris ieu aici şi vor ridica în slăvi această fabuloasă producţie semnată de Ridley Scott (mai degrabă de Russell Crowe), dar asta e, voi suferi în tăcere şi îmi va trece.

Un singur cuvânt... VAI:

Brutal Nutshot On Park Bench - Watch more Funny Videos
Minunat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu